IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI VODITELJSTVA
Izboljševanje kakovosti
voditeljstva je eden od vzvodov izboljševanja
konkurenčnosti poslovanja. Voditelji so ljudje, ki jim
zaposleni sledijo – zaradi znanja, izkušenj, vpliva in
predvsem zaradi dobrega zgleda in pravilnih odločitev.
Voditelji so mojstri obvladovanja sprememb,
komuniciranja, prilagajanja, inoviranja in predvsem
podjetništva ter vodenja ljudi pri delu. V praksi gospodarskih organizacij je nujna
krepitev vloge voditeljstva – predvsem na operativni
ravni in v ključnih procesih.
Svetovanje je usmerjeno na
naslednja področja:
-
opredeljevanje vloge vrhnjega managementa,
-
opredeljevanje vloge srednjega managementa in
operativnih vodij,
-
opredeljevanje vloge vrhunskih strokovnjakov,
-
obvladovanje sprememb,
-
preurejanje poslovanja,
-
organiziranje dela in
poslovanja,
-
uspešno poslovno sporazumevanje
in komuniciranje,
-
ustvarjanje pogojev za
učinkovito vodenje,
-
etično poslovno odločanje,
-
krepitev želenih vrednot v
podjetju,
-
vodenje z zgledom,
-
vodenje skupin,
-
vodenje »problematičnih«
posameznikov.
KREPITEV ŽELENE KULTURE
Krepitev želene kulture je
dolgotrajen in manj viden proces širjenja vrednot,
potrebnih za doseganje primernih poslovnih učinkov in
dobro počutje zaposlenih pri delu. Želena kultura
gospodarske organizacije temelji na njenem poslanstvu,
viziji in strategiji. Skupek vrednot, nazorov, običajev,
pravil vedenja, simbolov in sprejemljivih načinov
ravnanja v marsičem vpliva na poslovno uspešnost
organizacije….
Svetovanje je usmerjeno na
naslednja področja:
-
definiranje želenih skupin
vrednot zaposlenih,
-
ugotavljanje razlik med
prevladujočimi in želenimi vrednotami zaposlenih
(anketiranje večine zaposlenih na lokaciji
gospodarske organizacije),
-
predlaganje ukrepov za
izboljšanje podpore ljudi pri poslovanju,
-
predlaganje ukrepov za
povečanje stopnje zadovoljstva zaposlenih,
-
izdelava predloga knjižice za
zaposlene,
-
seznanitev vodij in zaposlenih
z njihovo vlogo pri krepitvi partnerstva med delom
in kapitalom.
DOLOČANJE IN UGOTAVLJANJE KOMPETENC
Določanje in ugotavljanje kompetenc
za delo je eno pomembnejših področij ravnanja z ljudmi
pri delu. Opredeljevanje idealnih (želenih) veščin za
delo lahko vpliva na uspešnost in zadovoljstvo
zaposlenih, hkrati pa je ena od podlag za ustvarjanje
ugodne organizacijske klime v podjetju. Z uveljavljanjem
primernega modela kompetenc lahko največkrat vplivamo na
hitrejši strokovni razvoj zaposlenih.
Svetovanje je usmerjeno na
naslednja področja:
-
povezava modela kompetenc s
konkretnimi poslovnimi cilji podjetja,
-
opredelitev nabora kompetenc,
-
opredeljevanje kompetenc za
ključna področja vodij, strokovnjakov, izvajalcev
(delovna mesta),
-
povezovanje modela kompetenc s
celotnim razvojem zmožnosti ljudi v podjetju,
-
povezovanje opredeljenih
kompetenc z modelom in prakso izvajanja letnih
pogovorov z zaposlenimi,
-
priprava podlag za izdelavo
načrtov strokovnega razvoja zaposlenih,
-
merjenje uveljavljanja želenih
kompetenc v praksi.
POSPEŠEVANJE RASTI MALIH IN SREDNJE VELIKIH
ORGANIZACIJ
Pospeševanje rasti malih in srednje
velikih organizacij velikokrat ni enostavna naloga
ustanovitelja, ki je s svojim podjetjem čustveno in
materialno povezan od ideje, nastanka do začetnih
razvojnih faz rasti. Zunanji pogled največkrat odkriva
množico priložnosti, ki so sicer evidentirane kot
problemi, lahko pa jih imenujemo tudi razvojne
priložnosti. Kombiniranje zunanjega in notranjega
pogleda omogoča hitrejše reševanje normalnih problemov
in preprečevanje nenormalnih problemov v delovanju
organizacije.
Svetovanje je usmerjeno na
naslednja področja:
-
diagnosticiranje delovanja
podjetja (anketiranje in pogovor z vodstvom,
strokovnjaki in izvajalci),
-
opredeljevanje razvojnih
priložnosti na ključnih področjih poslovanja
(izdelki, kupci, konkurenti, prodaja, proizvodnja,
delovna sredstva, nabava, zaposleni, organiziranost,
razvoj, vodenje, finančni nadzor, postopki),
-
predpripravo podjetja pred
uvajanjem uradnega certificiranja po standardu ISO
9000:2000,
-
opredeljevanje ključnih ukrepov
ob prehodu v naslednje obdobje.
|